Etapa 3

Finalizarea modelului fizic

După finalizarea imprimării propriu-zise, modelele fizice sunt apoi finisate și asamblate. Deși procesul diferă de la model la model, cel frecvent etapele sunt:

1.  Eliminarea materialului suport adăugat în timpul imprimării 3D. Deși modelele computerizate create de noi au unele îmbunătățiri care să le faciliteze fabricarea folosind imprimarea 3D, ele necesită totuși utilizarea intensivă a materialului suport. Acesta este eliminat manual, procesul fiind o etapă foarte laborioasă și uneori dificilă. Profilurile noastre de tipărire sunt special adaptate pentru a permite eliminarea mai facilă a materialului suport, însă zonele de contact dintre modelul propriu-zis și materialul suport sunt uneori inestetice. În acest caz necesară și o finisarea mecanică sau chimică a acestor suprafețe.

 

2.  Vopsirea modelelor. Toate modelele de pe acest site sunt realizate cu o imprimantă ce utilizează un singur filament, deci poate tipări cu o singură culoare. Pentru realizarea modelelor  multicolore avem la dispoziție 2 soluții:
a) realizarea modelului din mai multe componente, fabricarea acestora folosind filamente de culori diferite și asamblarea componentelor. Aceasta este abordarea utilizată cel mai frecvent, însă nu este aplicabilă pentru toate modele; 
b) vopsirea modelelor monocrome cu ajutorul vopselelor acrilice. Aceasta este abordarea pe care o preferăm când modelul nu poate fi tipărit și asamblat din mai multe componente.

3. Asamblarea modelelor multicomponente. Proteinele multimere (precum hemoglobina) și complexele macromoleculare (precum furca de replicare) sunt tipărite sub formă de sub-componente ce pot  fi  apoi asamblate prin lipire sau utilizate ca atare pentru a demonstra proprietăți structurale sau funcționale. Sub-componentele modelelor complexe conțin elemente care să faciliteze asamblarea precum:
– pini de aliniere și locașurile corespunzătoare – utilizate cel mai frecvent în cazul sub-componentelor ce sunt asamblate prin lipire definitivă; 
– magneți – aceștia permit asamblarea și dezasamblarea facilă a modelelor fizice. Spațiile pentru magneți sunt generate în etapa de design, iar magneții sunt atașați la final prin lipire.