You are currently viewing Domenii proteice ce interacționează cu ADN-ul

Domenii proteice ce interacționează cu ADN-ul

Un domeniu de legare a ADN-ului este o zonă pliată independent dintr-o proteină ce conține cel puțin un motiv capabil să interacționeze cu molecule de ADN bi- sau monocatenare. Domeniul proteic poate să recunoscă o secvență specifică de ADN sau poate să aibă afinitate față de ADN independent de secvența acestuia. Domeniile proteice de legare a ADN-ului sunt esențiale pentru realizarea unor procese  celulare fundamentale precum reglajul activității genelor. Astfel, mai bine de  2000 din cele ~20,000 proteine umane conțin domenii de legare a ADN-ului, iar dintre acestea 750 sunt proteine ce conțin domeniul numit degentul cu Zinc. 

In capitolul 28 despre reglajul expresiei genelor, manualul cu Principii de Biochimie al lui Lehninger ediția a 5-dedică nu mai puțin de 5 pagini si 5 figuri explicării rolului principalelor domenii responsabile de interacțiunea cu ADN-ul: helix-turn-helix, zn-finger, homeodomain, leucine zipper si helix-loop-helix. Mohamed Taha MAHMOUD  de la Universitatea Minia din Egypt  a avut răbdarea de a converti 4 din cele 5 figuri din Lehninger in modele 3D cu care studenții pot interacționa pentru a întelege mai bine mecanismele prin care proteinele interacționează cu ADN-ul .

Disponibilitate

Fișierele cu modelele computerizate și instrucțiuni de fabricare sunt disponibile la cerere

This Post Has 2 Comments

  1. Hazırlanan metraj ve yaklaşık maliyet raporları sonucu teklif oluşturma aşamasında da firmamız söz konusu iş ile alakalı olarak firmanızın istemesi durumunda teknik destek konusunda her aşamada yardımcı olmaktadır.

  2. Çelik yapı projeleri konusunda gayet başarılı bir mühendislik firmasıdır.

Leave a Reply