Flagelul se roteste cu viteze de peste 18,000 rotatii pe minut si permite bacteriilor precum Salmonella sa se deplaseze. Flagelul trebuie sa fie ancorat in membrana internă si sa treaca prin peretele peptidoglicanic si membrana externa, iar punctele de trecere sa permită rotirea liberă a acestuia. Deoarece Salmonella nu poate sa vireze, bacteria trebuie sa inverseze sensul de rotatie al flagelului pentru a putea schimba directiua de deplasare.
Motorul flagelului complet a fost fabricat prin tipărire 3D, fiecare componenta fiind produsa individual iar motorul putand fi ansamblat de catre studenti. Inelul C ce misca propriu-zis flagelul este furnizat in 2 conformatii, una corespunzand rotirii in sensul acelor de ceasornic si alte in sens opus. Statorul ce furnizează puterea motrice propriu-zisă și proteina CheY responsabilă de schimbarea de sens sunf furnizate individual siu pot fi utilizate pentru a demonstra mecanismul schimbarii sensului de rotatie.
Sursa de inspiratie este articolul PDB101 Molecule of the Month dedicat https://pdb101.rcsb.org/motm/300 . Multumiri lui David Goodsell nu doar pentru articolul deosebit, dar si pentru furnizarea unor informatii si fisiere pdb fara de care modelul nu ar fi fost posibil.
Disponibilitate
Fișierele cu modelul computerizat și instrucțiuni de fabricare sunt diponibile pe Printables