You are currently viewing α-hemolizina din Staphylococcus aureus

α-hemolizina din Staphylococcus aureus

α-hemolizina din este o toxină produsă de Staphylococcus aureus ce și-a găsit o utilizare inedită: spectroscopia de forță bazată pe nanopori (NFS).

Metoda include următoarele etape: (i) datorită diferenței de potențial electric aplicată de o parte și alta a  nanoporului reprezentat de α-hemolizina, o moleculă multimerică încărcată electric este direcționată electroforetic în nanopor; (ii) molecula este atrasă în continuare în vestibulul nanoporului, după ce a fost captată la gura porului; (iii) procesul de translocare prin nanopor va fi întrerupt dacă diametrul moleculei este mai mare decât diametrul nanoporului de-a lungul suprafeței interioare; (iv) tensiunea care este aplicată moleculei oprite determină apariția unei forțe mecanice, în locul în care aceasta intră în contact cu nanoporul. Atunci când este combinată cu forța electrică, această forță orientată în sens opus poate rupe molecula multimerică.

Modelul a fost creat pentru a facilita explicarea acestor etape ale NFS de către studenta doctorandă Ioana Cezara Bucătaru, Facultatea de Fizică, UAIC Iași. Mulțumim Ioana pentru încredere și introducerea în NFS.

Modelul reprezintă suprafața moleculară a unui nanopor proteic (PDB ID 7ahl) și a unui fragment scurt de ADN. Molecula de ADN este dintr-un material flexibil. Nanoporul rigid este tăiat în jumătate și are locuri pentru magneți, ceea ce îl face foarte simplu de asamblat și dezasamblat.

Disponibilitate

Fișierele cu modelul computerizat și instrucțiuni de fabricare sunt disponibile la cerere.

Leave a Reply